Francia katonák megtalálták a csütörtök hajnalban eltűnt algériai utasszállító repülőgép roncsait Maliban.

Category: Hírekkülföldi hírek nincs még hozzászólás

Fotó: airalgerie.org

Megtalálták a hajnalban eltűnt algériai utasszállító repülőgép roncsait Maliban a Francia légierő vadászgépei. A BBC azt írta, hogy a meg nem erősített francia jelentések szerint a repülőgép Mali középső vagy északi részén zuhant le. Az algériai légitársaság Burkina Fasoból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A gépen 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár.

A BBC azt írta, hogy a meg nem erősített francia jelentések szerint a repülőgép Mali középső vagy északi részén zuhant le. Mali elnöke azt mondta, hogy a gép roncsait az ország északi részén lévő Aguelhoc és Kidal között fedezték fel.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a légi irányítás kapcsolata. A gép pilótái nem sokkal korábban “vihar miatt” a járat útvonalának modósítását kérték.

Az utasszállítón 110 utas volt, köztük 51 francia állampolgár, a hatfős személyzet minden tagja spanyol állampolgár.

Az ouagadougoui repülőtér honlapja szerint az utasszállító roncsait Maliban, a Gao és Kidal városok közötti nehezen megközelíthető sivatagos területen találták meg.

Az AFP francia hírügynökség egy burkinai vezérkari tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy egy szemtanú látta lezuhanni a gépet a Mali északi részén lévő Gossi körzetében. A település mintegy 100 kilométerrel délnyugatra található Gaótól, Észak-Mali legnagyobb városától. Gilbert Diendiéré tábornok azt is elmondta, hogy a radarképeken látható, hogy a repülőgép letért a pályájáról egy vihar miatt.

A francia légierő két Mirage-2000 típusú vadászgéppel látott neki a repülő felkutatásához.

Laurent Fabius francia külügyminiszter csütörtök este a France 2 közszolgálati televíziónak nyilatkozva a repülőgép lezuhanásának okával kapcsolatban azt mondta, hogy nem lehet kizárni semmilyen lehetőséget, így azt sem, hogy terrorcselekmény történt.

Az Air Algérie a Swiftair spanyol légitársaságtól lízingelte az MD-83 típusú gépet. A Swiftair csütörtökön közölte: a repülőt kedden ellenőrizte Marseille-ban a francia légügyi főigazgatóság (DGAC), és az eljárás során semmilyen problémát nem talált.
(forrás: ma.hu)

Share Button

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>